Har du noen gang gått inn i et hus, kommet inn i stuen og betraktet skjønnheten som er teppet som pynter gulvet? Det huset er virkelig et hjem! Tilstedeværelsen av en rye eller et teppe gir så mange dimensjoner til husets dekor. Huset virker overraskende koselig og bebodd, og enhver gjest som kommer inn er garantert å se på det som belevent og kultivert.

Når vi jobber med husets dekor ser vi ut til hovedsakelig å tenke på møblene som skal inn, eller pyntegjenstandene som okkuperer veggene. Gulvet er ofte et område man ikke tenker på når man holder på å flytte inn. Men tepper er like gamle som selve sivilisasjonen, og tjente kanskje først en enkel funksjon. De nomadiske stammene fra dagens Marokko har vevd i århundrer nå for å bruke teppene i det varierte klimaene i de snødekte Atlasfjellene eller den stekende heten i Sahara. Et persisk teppe har til og med blitt datert til det 5. århundre f.Kr.

Men i årenes løp har tepper etter hvert blitt bokstavelig talt vevd inn i kulturen i samfunnene og de geografiske regionene de er laget i. Tenk på de ikoniske persiske teppene som helt bokstavelig er kunstverk, eller teppene fra Marokko som veves av medlemmer av Berberstammene, og du får etter hvert en følelse for den utrolige arven som veves inn i teppenes knuter, gitt videre fra vever til vever – en bit levende historier.

Hjemmedekor i de fleste deler av verden søker nå ikke bare etter et modernistisk snev, men også å inkorporere tilbehør som er kulturelt relevant. Og det er her tepper kommer inn. For virkelig å gjøre boligen din til et område som taler høyt om personligheten din, reisene du har gjort (eller tenker på å gjøre) og den kosmopolitiske ånden du personifiserer, er et teppe helt grunnleggende. Du mangler ikke valgmuligheter og markedet kan rett og slett virke forvirrende. Men her er noen ting du må være på utkikk etter som kan hjelpe deg langt på vei når du velger teppet du vil ha.

  • Type materialer: Når du velger orientalske, persiske eller marokkanske tepper må du sørge for å være helt sikker på at de er håndvevde og laget av ren ull eller silke, eller en blanding av begge. Persiske og orientalske tepper er vevd ved hjelp av både ull og silke, og marokkanske tepper er nesten alltid laget av ull. Syntetiske fibre kan ta bort teksturen og følelsen fra teppene, og enda viktigere kan de drastisk redusere levetiden til disse teppene som er kjent for å vare i årtier, om ikke århundrer.
  • Type vev: Teknikkene som benyttes i håndvevde (eller håndknyttede) tepper er på samme måte kjent for å påvirke teppenes levetid. Maskinvevde tepper er generelt av dårligere kvalitet og har lavere antall knuter – en faktor som gjør at de løsner på kortere tid.
  • Arbeidspraksis: Tekstilfabrikker over hele verden benytter ofte barnearbeid, og den ubevisste kjøperen eller forbrukeren ender opp med en vare som er skapt på en utnyttende måte. For å være sikker på at teppet ditt er etisk laget, bør du sørge for å kjøpe produktene dine kun fra forhandlere som kan gi deg garanti for at barnearbeid ikke var involvert i teppevevingen. Mange markedsførere av tepper selger verifiserte stykker, og ‘GoodWeave’ er et eksempel på et verifikasjonsmerke som brukes i Amerika og noen land i Europa. Hold utkikk etter slike tegn på verifikasjon.

Med disse tipsene kan du gå videre i letingen etter ditt teppe og sørge for å dykke ned i de vidunderlige kulturelle praksisene som følger med teppet ditt.